piektdiena, 2017. gada 6. oktobris

Seminārs speciālistiem

Depresiju grūtniecības un pēcdzemdību periodā piedzīvo 10-20% sieviešu un arī daļa topošo un jauno tēvu. Ne vienmēr šajā situācijā cilvēki sastopas ar sapratni un vēršas pēc atbilstošas palīdzības.
Atzīmējot Pasaules garīgās veselības dienu, ar Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas atbalstu projekta „Vesels un drošs!” ievaros, 10. oktobrī Liepājā notiks seminārs mediķiem „Depresija perinatālajā periodā – kā atpazīt un palīdzēt”.

„Daļēji esam visi pie vainas, kad drūmākā dienā sakām: „Ai, man depresija.”. Tāpēc pastāv uzskats, ka tā ir tikai pārejoša sajūta, tomēr depresija ir nopietnāks stāvoklis, kas prasa palīdzību. Nereti sievietes palīdzību nemeklē, jo tas šķiet nesavienojami – vienlaikus prieks par bērniņu un tomēr skumjas, trauksme vai pat depresija. Depresija nav ne slinkums, ne sava bērna negribēšana. Ja esam stipri sasitušies vai salauzuši roku, mēs meklējam mediķu palīdzību, bet ar garīga rakstura grūtībām sakām sev un citiem, ka vajag saņemties. Depresijas gadījumā ir pieejama palīdzība – psihologu, psihoterapeitu konsultācijas, psihiatra palīdzība, kā arī medikamenti, kas palīdz ārstēšanā. Lai arī psihiatrs ir tiešās pieejamības speciālists, ne visi saņemsies drosmi, lai pie viņa dotos. Māmiņas uztraucas par to, vai šajā periodā iespējama ārstēšana, kas nekaitēs bērnam, vai nav jāpārtrauc zīdīšana, vai būs nepieciešams pavadīt laiku slimnīcā un tādēļ jāšķiras no bērna. Tādēļ ir svarīgi, lai mediķi, ko grūtnieces un jaunās māmiņas satiek ikdienā – ģimenes ārsti, vecmātes, ginekologi un pediatri, būtu informēti par depresijas pazīmēm un palīdzības iespējām. Jo ātrāk paciente vērsīsies pēc profesionālas palīdzības, jo vieglāk noritēs ārstēšana un mazāk no šīs situācijas cietīs arī mazulis.”, stāsta dūla Līga Vasara-Brakmane.
Trīs stundu garajā seminārā par depresiju grūtniecības un pēcdzemdību periodā lektores - speciāliste psihoterapijā Liene Vēsmiņa un VSIA “Piejūras slimnīcas” ārste psihiatre un psihoterapeite Aija Kraskura - stāstīs par depresijas riska faktoriem, kā atpazīt perinatālās depresijas simptomus un veidot sarunu ar pacientu, kā arī sniegs informāciju par tālākās rīcības un palīdzības iespējām Liepājā. Semināru organizē biedrība „Ģimeņu centrs „Liepa””. Norises vieta: Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas ēka, Rožu ielā 6, dalības maksa seminārā – 5 EUR, reģistrēšanās līdz 9. oktobrim rakstot uz centrsliepa@gmail.com vai pa tālruni 20078475. Norises laiks: 10. oktobris 14.00-17.00.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru